Výrazně vonící koření vás zbaví ledvinových kamenů, žaludečních potíží, ale i různých bolestí

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 31.01.2024 07:00
Bolest ledvin

Ledvinové kameny trápí velkou část populace. Stejně tak, jako zánět a další zdravotní neduhy, které mohou být velice nepříjemné. Věděli jste, že na obsáhlé potíže pomáhá voňavé koření, které máte jisto jistě ve spíži?

Je známo, že s ledvinovými kameny se potýká až 10 % lidí, a to častěji muži než ženy. Kameny se však nevyskytují pouze u starších jedinců, ale objevit se mohou již ve věku 30 let. Ti, kteří takzvanou ledvinovou koliku způsobenou ledvinovými kameny zažili, mohou potvrdit, že se jedná o velmi bolestivý stav. Stejně tak, jako když nás postihnou žaludeční potíže, například gastritida. Bolestí ale trpět nemusíte, pomoci si můžete obyčejným kořením, jakým přesně?

Koření, které pomáhá

Voní, dobře chutná, zvýrazní chuť moučníku či vánočního cukroví. Jistě už tušíte správně, jedná se o hřebíček. Má silně antioxidační vlastnosti a je dokonalý v boji proti bolestem. Většina z nás ho užívá na bolesti zubů, ale také při zánětu dásní. Stačí jej rozkousat a nechat chvíli v ústech. Můžete ho také nadrtit, vylouhovat, přecedit a kloktat. Ideální na bolest zubů, krku a na zánět dutiny ústní. Při ledvinových kamenech se doporučuje pít čaj, ale také potírat oblast ledvin hřebíčkovým olejem.

Co obsahuje hřebíček

Je známo, že má hřebíček silně protizánětlivé, tišící a antioxidační vlastnosti. Především pak díky obsažené sloučenině zvané eugenol. Dále obsahuje mangan, draslík, beta-karoten, vitamín K. Mimo eugenolu je silným antioxidantem také mangan, který chrání naše tělo před volnými radikály. Beta-karoten ovlivňující barevnost hřebíčku, udržují naše oči v kondici.

Hřebíček

Hřebíček na mnoho zdravotních neduhů

Mimo ledvinových kamenů a bolestí zubů nám hřebíček může pomoci s léčbou artritidy, plísní na nohou, ale také s pomalým trávením. Při rozkousání nebo při vyplachování úst pomáhá se špatným dechem, ale také s již zmíněným zánětem. V alternativní medicíně najde své zastoupení jako pomocník při chudokrevnosti, ale také pro zrychlení metabolismu při hubnutí.

Jak hřebíček užívat

Jak už jsme zmínili, připravte si výluh, rozkousejte ho nebo si připravte olej z hřebíčků, který budete aplikovat na bolavé klouby (artritidu a jiné záněty), ale i na ledviny. Olej skvěle působí také na bolavá záda. Připravit z něj můžete také tinkturu. Lžíci hřebíčku naložte na tři týdny do 200 ml čistého alkoholu a poté slijte a užívejte například jako kloktadlo, stačí lžičku smíchat ve 100 ml vody. Čaj z hřebíčku mimo jiné podporuje činnost jater. Neužívejte ho však velké množství. Užívat vnitřně by jej neměly kojící a těhotné ženy.

Mohlo by Vás zajímat

Rajčata
publikováno 14. 5. 2024 autor Nikola Klementová

Co přidat pod rajčata při výsadbě, aby rostliny byly silné a bohatě plodily

Orchidej
publikováno 13. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Pěstujte krásky pralesů, pořiďte si exotické orchideje, které zvládne pěstovat i začátečník

Myrta
publikováno 11. 5. 2024 autor Petra Seibertová

Myrta přináší štěstí a lásku, jak ji pěstovat, aby bohatě kvetla a nepochutnávali se na ní škůdci?

zavřít reklamu
×
Reklama