Díky nízkému obsahu kalorií si cukety mohou vychutnat i lidé, kteří potřebují snížit tělesnou hmotnost. Mají nízký obsah kalorií, jsou nabité živinami a lze je kombinovat s různými surovinami. Ať už si rádi pochutnáte na cuketě v perníkové buchtě či kdekoli jinde, například v salátu, dopřejte cuketám prořezání listů. Díky tomuto kroku vás odmění bujnějším květenstvím a větším množstvím plodů.
Péče o cukety není náročná
Pečovat o cukety zvládne i pěstitel začátečník. Pokud jim dopřejte správnou zálivku, hnojení a prořezání, krásně vám porostou a dočkáte se vynikajících plodů. Co se týká zálivky, buď je zalévejte každý večer, ale také klidně jednou za několik dní, a to vydatně. Určitě vodu neaplikujte na list, neboť byste riskovali vznik plísní.
Také si dávejte pozor na to, aby cukety nestály ve vodě, začaly by zahnívat, což by vedlo k úhynu rostliny. Hnojení je také důležité. Zatímco v počátcích bychom cukety měli přihnojit hnojivem bohatým na dusík, například jíchou z kopřiv, aktuálně bude vhodné, abyste plody rostlin podpořili například zákvasem ze slepičího trusu.
Jak správně prořezávat listy cuket
Pokud je listů na rostlině mnoho, zadržují pod ní příliš mnoho vlhkosti. Ta se poté hůře vypařuje a tím riskujete vznik houbového onemocnění. Bohužel však taková místa vyhledávají i slimáci, kteří si na plodech cuket rádi pochutnají. Navíc se cukety mohou rozrůst natolik, že mohou stínit i ostatním rostlinám kolem záhonu. Z toho důvodu je vhodné listy prořezat.
Než však začnete, vezměte si čistý a opravdu ostrý nůž. Začněte řezat ty listy, které přesahují na sousední rostliny. Nezapomínejte ani na ty listy, které jeví známky poškození nebo zasažení škůdci či padlí. Rostlina by měla být po prořezu vzdušná a neměla by zabraňovat v příjímání světla ostatním rostlinám. Zároveň byste však měli ponechat několik listů, které budou plodům mírně stínit. Řez provádějte tehdy, kdy nesvítí slunce, ale je jasné světlo, aby rány po odřezu měly možnost do večera zaschnout.