Máte chuť na rychlé jednohubky? Nebo čekáte návštěvu a nevíte, jaké pohoštění připravit? Zároveň se vám nechce stát v kuchyni příliš dlouho? Nevadí, pomazánka zvaná sloní žrádlo je pro tyto příležitosti ideální. Je rychlá, vynikající, i když ne moc zdravá, ale na jednohubkách s kyselou okurkou potěší každého, kdo ochutná.
Klasika, která neomrzí
Takzvané sloní žrádlo není žádnou novinkou. Tuto pochoutku připravovaly již naše babičky, pak maminky a někteří si ji rádi připravují i dnes. Dříve, když byl Gothajský salám ještě o něco kvalitnější, byl hlavní surovinou této pomazánky. V kombinaci s kyselou okurkou, kečupem a dalšími surovinami, tvořil nezaměnitelnou pochoutku. Dnes už však pomazánku z Gothaje připravovat nebudeme, ale pokud budete chtít, můžete. Doporučujeme použít šunkový salám, který obsahuje vyšší podíl masa. A jak si tuto pochoutku vychutnat? Na jednohubkách, na chlebíčcích, ale také na smažených topinkách, tam je ideální.
Recept na sloní žrádlo
Na pomazánku si připravte tyto suroviny: 250 gramů měkkého salámu, nejlépe šunkového salámu, 1 kus cibule a 2 kyselé okurky. Na lák si připravte půl lžíce octa, 1 lžíci oleje, 2 lžíce hořčice, 1,5 lžíci cukru, 1,5 lžíce kečupu.
Začněte tím, že nastrouháte salám nebo ho rozemelete v mlýnku. Cibuli a okurky nastrouhejte na jemném struhadle. Pokud máte elektrický sekáček, na cibuli ho určitě použijte. Následně v pánvi svařte ocet (v případě, že nechcete používat ocet, abyste se vyhnuli dalšímu cukru, použijte lák z okurek), přidejte kečup, olej, hořčici, popřípadě cukr. Svařte a přidejte k namletému salámu, cibuli a okurce. Nechte vychladnout a podávejte s pečivem. V případě, že budete chtít, na závěr lze přidat lžíci majonézy na zjemnění. Pokud máte čas a chuť, připravte si domácí rohlíky nebo chléb podle našeho receptu.
Tip: Jestliže budete chtít tuto pomazánku trochu ozvláštnit a odlehčit, přidejte najemno nastrouhanou mrkev. Někteří ji dokonce doporučují smíchat s celozrnnými těstovinami, zasypat sýrem a chutný oběd je do hodiny na stole.