Pomazánka s nevábným názvem, ale s dokonalým výsledkem. Jak připravit sloní žrádlo

7. 11. 2023 Nikola Klementová
Sloní žrádlo

Znáte sloní žrádlo? Pod nevábným názvem se však skrývá vskutku lahodná pomazánka. Jak ji připravit, aby chutnala božsky?

Máte chuť na rychlé jednohubky? Nebo čekáte návštěvu a nevíte, jaké pohoštění připravit? Zároveň se vám nechce stát v kuchyni příliš dlouho? Nevadí, pomazánka zvaná sloní žrádlo je pro tyto příležitosti ideální. Je rychlá, vynikající, i když ne moc zdravá, ale na jednohubkách s kyselou okurkou potěší každého, kdo ochutná. 

Klasika, která neomrzí

Takzvané sloní žrádlo není žádnou novinkou. Tuto pochoutku připravovaly již naše babičky, pak maminky a někteří si ji rádi připravují i dnes. Dříve, když byl Gothajský salám ještě o něco kvalitnější, byl hlavní surovinou této pomazánky. V kombinaci s kyselou okurkou, kečupem a dalšími surovinami, tvořil nezaměnitelnou pochoutku. Dnes už však pomazánku z Gothaje připravovat nebudeme, ale pokud budete chtít, můžete. Doporučujeme použít šunkový salám, který obsahuje vyšší podíl masa. A jak si tuto pochoutku vychutnat? Na jednohubkách, na chlebíčcích, ale také na smažených topinkách, tam je ideální. 

Šunkový salám

Recept na sloní žrádlo

Na pomazánku si připravte tyto suroviny: 250 gramů měkkého salámu, nejlépe šunkového salámu, 1 kus cibule a 2 kyselé okurky. Na lák si připravte půl lžíce octa, 1 lžíci oleje, 2 lžíce hořčice, 1,5 lžíci cukru, 1,5 lžíce kečupu. 

Začněte tím, že nastrouháte salám nebo ho rozemelete v mlýnku. Cibuli a okurky nastrouhejte na jemném struhadle. Pokud máte elektrický sekáček, na cibuli ho určitě použijte. Následně v pánvi svařte ocet (v případě, že nechcete používat ocet, abyste se vyhnuli dalšímu cukru, použijte lák z okurek), přidejte kečup, olej, hořčici, popřípadě cukr. Svařte a přidejte k namletému salámu, cibuli a okurce. Nechte vychladnout a podávejte s pečivem. V případě, že budete chtít, na závěr lze přidat lžíci majonézy na zjemnění. Pokud máte čas a chuť, připravte si domácí rohlíky nebo chléb podle našeho receptu. 

Tip: Jestliže budete chtít tuto pomazánku trochu ozvláštnit a odlehčit, přidejte najemno nastrouhanou mrkev. Někteří ji dokonce doporučují smíchat s celozrnnými těstovinami, zasypat sýrem a chutný oběd je do hodiny na stole.

Mohlo by Vás zajímat

Adventní trhy
6. 12. 2023 Petr Dostál

Adventní Český Krumlov přivítá nejen hodné anděly

Rýmovník
6. 12. 2023 Nikola Klementová

Rýmovník aktuálně vyžaduje hnojení, aby ho bylo přes zimu dostatek na zdravotní neduhy

papamobil
5. 12. 2023 Petr Dostál

Volkswagen chystá dohodu s Vatikánem ohledně elektrifikace flotily vozů

Další příspěvky z kategorie Vaření a recepty

Jablíčka na stromech nám již dozrávají, a tak už vymýšlíme, v…
1. 9. 2023 Nikola Klementová

Kypré jablkové řezy s vůní skořice, které jsou jednoduché a zvládne je i začátečník

Červená řepa nám pomalu dozrává, a tak ji uskladňujeme či…
27. 9. 2023 Nikola Klementová

Rychlý salát z červené řepy, který podpoří imunitu a díky křenu bude mít správný říz

Máte chuť na nějakou sladkou či slanou dobrotu, ale nemáte…
3. 10. 2023 Nikola Klementová

Univerzální křehké těsto za pár minut hotové: Na koláče a rychlé občerstvení ideální

Snídaně
21. 11. 2023 Nikola Klementová

3 levné snídaňové pomazánky, které jsou rychlé a dodají potřebnou energii

Škvarková pomazánka
19. 11. 2023 Nikola Klementová

Babiččina škvarková pomazánka z domácích škvarek je nejlepší: Jak ji připravit

Sádlo
18. 11. 2023 Nikola Klementová

Jak správně připravit domácí škvařené sádlo, aby bylo lahodné – krok za krokem

zavřít reklamu
×
Reklama