Cholesterol máme v těle každý, ale pokud se ten špatný zvýší, zaděláváme si na zdravotní potíže. Většinou však spjaté se srdcem. Zvýšení toho zlého, tedy LDL, se ve většině případů pojí s nezdravým životním stylem, ale také s genetikou. V případě, že nechcete pojídat léky, je možné udržovat správnou hladinu cholesterolu díky některým opatřením.
Zlý a hodný cholesterol
Když se řekne cholesterol, každý si jej okamžitě spojí s určitými zdravotními neduhy, a ne příliš dobrými. Ve skutečnosti není cholesterol, jako cholesterol. Ten špatný, nazývaný jako LDL, způsobuje kornatění cév, které při nesprávné či žádné léčbě vede k zástavě srdce či mozkové příhodě. Naopak HDL, tedy ten hodný, je produkován tenkým střevem a játry, které mají za úkol regulovat hladinu špatného cholesterolu. Abyste však dokázali snížit hladinu LDL, bude nutné zaměřit se na stravu, která obsahuje minimum cholesterolu, ale naopak mnoho vlákniny.
Nasycené tuky nejsou vhodné
Možná vás nepotěšíme, ale nasycené tuky obsahuje mnoho dobrot, které si většina z nás s chutí dopřává. Mezi ně patří například salámy, klobásy, ale také tučné sýry a ostatní mléčné výrobky. Taktéž vepřové a hovězí maso. Zní to v podstatě šíleně, ale určitě ne tak, abyste si odepřeli maso a také mléčné výrobky. Jen v obchodě raději sáhněte po těch polotučných a maso vařte vždy libové. O krkovici a bůčku nemluvíme, neboť se jedná o opravdu tučné maso. Pokud máte možnost koupit kuřecí maso od místního chovatele, učiňte tak.
Nasycené tuky nejsou to jediné, čemu byste se měli vyhnout. Vyhýbejte se také trans tukům. A co mezi ně patří? Opět velké dobroty, jako jsou mléčné čokolády, oplatky, ale také smažené potraviny, jako jsou řízky koblihy a jiné. Abychom nezapomněli, i margaríny obsahují trans tuky. Dále mražené pizzy a sušenky. V případě, že vás chytne chuť na něco sladkého, upečte si například vločkový koláč. Nebo si kupte kvalitní hořkou čokoládu.
Jaké potraviny zařadit do jídelníčku
Obecně lze říci, že se nemusíte striktně vzdávat veškerých dobrot, které máte rádi. U velké většiny z nich bude vhodné, abyste je vyměnili za zdravější alternativu. To znamená, že těstoviny byste si měli dopřát celozrnné, pečivo celozrnné, hnědou rýži, bulgur, celozrnný kuskus a další. Brambory si dopřejte, stejně tak batáty. Nezapomínejte ani na omega3 a dvakrát do týdne si dopřejte rybu. Velkými pomocníky ve snižování špatného cholesterolu jsou také mletá lněná semínka, dýňová semínka, vlašské ořechy, losos, makrela a další.
Vláknina je velice důležitá při snižování LDL
Na vlákninu byste zapomínat neměli. Ta pomáhá nejen chránit srdce, ale je známo, že díky ní zvládnete snížit špatný cholesterol podobně dobře jako s léky. Luštěniny, jako je čočka, fazole či cizrna, obsahují mnoho vlákniny a lze s nimi kouzlit na mnoho způsobů. Například fazolový salát a dále. Pokud vás luštěniny příliš nadýmají, začněte s rozpustnou vlákninou, například s psyliem.
Mezi méně nadýmavé potraviny, které ale obsahují mnoho vlákniny, patří švestky, hrušky, jablka, růžičková kapusta a další. Nezapomínejte na zdravější oleje, například olivový či nerafinovaný slunečnicový. Každodenní pohyb taktéž prospívá. Alespoň dvacet minut denně byste se měli hýbat. Nemusíte chodit do posilovny, stačí obyčejná chůze a o víkendu nejlépe procházka v přírodě. Pohyb je recept na dlouhověkost.