Štědrý den již klepe na dveře, a tak pečeme, zdobíme a vše připravujeme, abychom si užili i letošní Vánoce. Mimo cukroví k svátkům samozřejmě patří také chlebíčky a jednohubky. Pravidelně pro vás připravujeme tipy na dobroty, které se hodí na sváteční i všední pohoštění. Dnes tomu nebude jinak, proto se nechte inspirovat.
Nejlepší pomazánky jsou ty domácí
Že jsou domácí pomazánky a saláty ty nejlepší? O tom jistě nikdo z nás nepochybuje – nebo snad ano? To, co se prodává v obchodech pod názvem pomazánka a koupíme ji v kelímku, nemá nic společného s poctivou recepturou. Nejen dle chuti, ale také podle konzistence. A to nemluvě o obsahu, ve kterém najdeme víc přidaných látek, zvýrazňovačů chutí, konzervantů, dalších stabilizátorů a tak dále. Výrobek, který obsahuje více Éček než hlavních surovin, bychom opravdu jíst neměli.
A proč je vlastně kvalita některých potravin tak nízká? Zřejmě proto, protože se obchodníci snaží lid nalákat na co nejnižší ceny. Řetězce požadují odkup potravin za co nejnižší ceny, a aby výrobci mohli vyhovět, kvalita výrobků značně klesá. Ale že bychom potraviny kupovali za nízké ceny? To už je na uvážení každého. Co je ale jisté, tak to, že vždy bude lepší, když si pomazánky připravíme doma.
Vánoční pomazánka
Připravte si: 2 lžíce plnotučné hořčice, 100 gramů šunky, 100 gramů taveného sýra, 80 gramů másla, 20 mililitrů mléka, 1 cibuli, sůl podle chuti, 3 vejce a 3 kyselé okurky. Vejce uvaříme natvrdo, šunku či jinou uzeninu – klidně uzené maso – umele, cibuli oloupeme a nasekáme na velmi jemné kousíčky.
V mísy vyšlehejte máslo, sýr, přidej žloutky, hořčici a vše utřete do pěny. Přidejte mléko, šunku, cibuli a na drobné kousíčky nakrájený bílek a okurky. Vše smíchejte a pomazánku si dopřejte na jednohubkách, chlebíčkách či s čerstvým pečivem. Určitě vyzkoušejte i další pomazánky z naší sbírky. Například škvarkovou, česnekovou a mnoho dalších.