Starý chléb nevyhazujte: Se sazenicemi paprik a rajčat umí divy

fotografie autora Nikola Klementová publikováno 21.04.2023 05:00
chléb

Věděli jste, že tvrdý chléb nemusíte vyhazovat, ale můžete ho efektivně využít? A to na zahradě? Ano, sazenice paprik, rajčat a okurek ho milují. Zkuste z něj připravit vydatné hnojivo.

Takzvané hnojivo z chleba obsahuje kvasinky a jiné živiny, které stimulují růst rostlin, zvyšují jejich odolnost vůči chorobám, zlepšují chuť plodů a kořenový systém se díky nim stane silnější a lépe se bude rozrůstat. Co se týká obsahu, chlebové hnojivo nabídne mangan, draslík, zinek, fosfor, dusík, sodík a železo. Navíc, co je jistě důležité zmínit, je fakt, že sacharidy budou skvělou potravou pro bakterie a některé houby, které vysazené rostliny preferují. Jak tedy takové blahodárné hnojivo připravit?

Využití hnojiva na zahradě

Jakým rostlinám můžete chleba dopřát? Především pak sazenicím rajčat, paprik a okurek, ty jej přímo zbožňují. Dále pak také mrkvi, lilku, jahodám a melounům. Okurkám a melounům dopřejte hnojivo častěji, a to v různých intervalech po celou dobu vegetačního období. Co se týká paprik, rajčat a lilků, hnojte je před květem a poté dvakrát během růstu plodů, a to s rozestupem dvou týdnů. Rostliny doporučujeme přihnojit nyní a před vypučením.

Malé sazeničky by tímto hnojivem měly být hnojeny pouze půlkou polévkové lžíce. Větším sazenicím dopřejte jednu celou polévkovou lžíci. Více určitě ne, abyste sazenice nespálili. 

sazenice

Příprava chlebového hnojiva

Nyní si připravte 50 gramů starého chleba (samozřejmě neplesnivého), 1 litr vody, plátno nebo cedník a skleněnou lahev s víčkem. Pokud takovou sklenici nemáte, vezměte si dvě půllitrové zavařovačky. Jakmile budete mít nachystané potřeby, jeden litr vody převařte, nalijte do sklenice nebo napůl do dvou sklenic, nechejte vodu vychladnout na pokojovou teplotu a do vody přidejte nalámaný či nakrájený chléb. Nádoby zavřete a umístěte do spíže, na chladnou chodbu či do lednice. 

Zde sklenice nechejte odpočívat do druhého dne. Poté obsah ve sklenicích protřepejte a přeceďte přes plátno nebo jemný cedník. Nepoužité hnojivo vraťte do lednice, kde vám vydrží pět dní. Rádi bychom však dodali, abyste hnojivo aplikovali do vyhřáté půdy. Pokud nyní dáváte sazenice do skleníku, přihnojte je. Pokud čekáte na květen, sazenice přihnojte poté. Pro zesílení účinků a doplnění draslíku, doporučujeme do litru chlebového hnojiva přidat dvě lžíce popela ze dřeva, nalít do deseti litrové konve a dopustit dešťovou či odstátou vodou. Poté aplikujte na zahradu k zelenině či rostlinám.       

Mohlo by Vás zajímat

Záclony
publikováno 22. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Jak vybělit záclony? Vyzkoušejte trik našich babiček. Je levný a účinný

Muškáty
publikováno 27. 4. 2024 autor Petra Seibertová

Co s muškáty v dubnu? Začněte je již pomalu připravovat, aby vám v létě dělaly radost

Mšice
publikováno 26. 4. 2024 autor Nikola Klementová

Nejúčinnější postřik na mšice připravíte ze sody. Účinnost tkví ve správném poměru surovin a aplikaci

zavřít reklamu
×
Reklama