Takzvané hnojivo z chleba obsahuje kvasinky a jiné živiny, které stimulují růst rostlin, zvyšují jejich odolnost vůči chorobám, zlepšují chuť plodů a kořenový systém se díky nim stane silnější a lépe se bude rozrůstat. Co se týká obsahu, chlebové hnojivo nabídne mangan, draslík, zinek, fosfor, dusík, sodík a železo. Navíc, co je jistě důležité zmínit, je fakt, že sacharidy budou skvělou potravou pro bakterie a některé houby, které vysazené rostliny preferují. Jak tedy takové blahodárné hnojivo připravit?
Využití hnojiva na zahradě
Jakým rostlinám můžete chleba dopřát? Především pak sazenicím rajčat, paprik a okurek, ty jej přímo zbožňují. Dále pak také mrkvi, lilku, jahodám a melounům. Okurkám a melounům dopřejte hnojivo častěji, a to v různých intervalech po celou dobu vegetačního období. Co se týká paprik, rajčat a lilků, hnojte je před květem a poté dvakrát během růstu plodů, a to s rozestupem dvou týdnů. Rostliny doporučujeme přihnojit nyní a před vypučením.
Malé sazeničky by tímto hnojivem měly být hnojeny pouze půlkou polévkové lžíce. Větším sazenicím dopřejte jednu celou polévkovou lžíci. Více určitě ne, abyste sazenice nespálili.
Příprava chlebového hnojiva
Nyní si připravte 50 gramů starého chleba (samozřejmě neplesnivého), 1 litr vody, plátno nebo cedník a skleněnou lahev s víčkem. Pokud takovou sklenici nemáte, vezměte si dvě půllitrové zavařovačky. Jakmile budete mít nachystané potřeby, jeden litr vody převařte, nalijte do sklenice nebo napůl do dvou sklenic, nechejte vodu vychladnout na pokojovou teplotu a do vody přidejte nalámaný či nakrájený chléb. Nádoby zavřete a umístěte do spíže, na chladnou chodbu či do lednice.
Zde sklenice nechejte odpočívat do druhého dne. Poté obsah ve sklenicích protřepejte a přeceďte přes plátno nebo jemný cedník. Nepoužité hnojivo vraťte do lednice, kde vám vydrží pět dní. Rádi bychom však dodali, abyste hnojivo aplikovali do vyhřáté půdy. Pokud nyní dáváte sazenice do skleníku, přihnojte je. Pokud čekáte na květen, sazenice přihnojte poté. Pro zesílení účinků a doplnění draslíku, doporučujeme do litru chlebového hnojiva přidat dvě lžíce popela ze dřeva, nalít do deseti litrové konve a dopustit dešťovou či odstátou vodou. Poté aplikujte na zahradu k zelenině či rostlinám.